Tingkatkan traffic anda di sini

Jana Pendapatan Di Sini

Wednesday, 10 April 2013

Khasiat Daun Jambu Batu


Keenakan buah jambu tidak dapat dinafikan lagi, Jambu batu mempunyai keistimewaan yang tersendiri. Seperti artikel terdahulu, daunnya boleh menghilang jerawat.

 
 Antara penyakit atau masalah yang boleh dirawatinya ialah kudis, ruam, seriawan mulut, kencing manis serta mengurangkan kolesterol.
 
1. Kudis dan Ruam
Ambil segenggam pucuk muda dan daun jambu batu yang dah matang dan rebuskan kesemua daun tu sehingga mendidih.Setelah mendidih, biarkan air rebusan tadisehingga suam.Mandi dengan menggunakan air rebusan tu sekurang-kurangnya 2 kali sehari. 
Amalkannya setiap hari selama seminggu dan anda akan pulih dalam masa seminggu .

 
3. Kencing Manis dan Mengurangkan Kolesterol
 Ambil sebiji atau lebih buah jambu batu yang masih muda atau belum betul-betul masak dan basuh sehingga bersih.
  • Tumbuk sedikit buah jambu sehingga ia agak kasar.
  • Kemudian, rebuslah buah jambu yang telah ditumbuk kasar tadi hingga mendidih.
  •   Setelah mendidih, biarkannya suam.
  •   Minumlah air tersebut 2 kali sehari. Iaitu sekali pada waktu pagi dan sekali lagi pada waktu malam sebelum anda tidur.
  • Amalkanlah petua ini setiap hari dan kemudian buatlah pemeriksaan doktor untuk mengetahui perkembangan terkini keadaan kencing manis atau tahap kolesterol anda.
  • Begitulah 3 kaedah yang boleh anda cuba bagi mengatasi 5 jenis penyakit berbeza. Mudah-mudahan ia menjadi satu lagi pilihan rawatan alternatif sekiranya anda mengalami mana-mana penyakit yang dinyatakan di atas.
2. Seriawan Mulut
 
  Ambil kira-kira segenggam pucuk daun jambu batu yang masih muda. Rebuslah pucuk muda tadi sampai mendidih.Kemudian, biarkan air rebusan tadi suam atau sejuk sedikit. Seterusnya, kumur menggunakan air tersebut. Hendaklah dilakukan sebanyak 2 atau 3 kali sehari sehingga masalah seriawan mulut anda sembuh.

No comments:

Post a Comment

Kami memerlukan sumbangan anda untuk menaik taraf blog ini.Sila click iklan di bawah untuk menderma

KEDUDUKAN SEMASA LIGA SUPER, JADUAL DAN KEPUTUSAN

Dari mana depa mai

Mau lihat ini juga

Recent Posts