1 kg tepung gandum
625g mentega (2 1/2 buku mentega)
4 kuning telur
1 putih telur
1/2 sudu teh garam halus
15g gula halus-resepi asal tak letak
1 sudu teh esen vanilla
1 kg jem nenas
Sapuan:
1 kuning telur + pewarna kuning + 1/2 sk air-kacau sebati
Cara membuat:
1.Campurkan kuning telur,putih telur,garam,esen vanilla dan pewarna kuning dalam mangkuk
kecil.Pukul sedikit.
2.Dalam mangkuk besar,gaulkan mentega,gula dan tepung hingga menjadi serbuk roti.
3.Kemudian masukkan campuran telur tadi.Gaul sebati.Masukkan dalam acuan tat gulung,picit
dan letakkan jem.Kemudian gulung.
4.Sapu atasnya dengan bahan sapuan kemudian bakar pada suhu 160'C selama 20 minit atau
sehingga masak.(suhu dan masak bergantung pada jenis oven)
No comments:
Post a Comment