Bahan-bahan: Resepi udang tumis
500 gm udang - buang kulit tinggal hujung
6-8 sudu makan cili kisar
5 biji bawang merah .
1 biji bawang besar.
4 biji bawang putih.
sedikit belacan.
1 biji bawang besar-hiris bulat
garam secukupnya
air asam jawa secukupnya
minyak untuk menumis
Cara Memasak
1. Kisar atau tumbuk bahan-bahan bertanda.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan yang telah di kisar sampai naik bau.
3. Masukkan cili kisar dan kacau sehingga naik minyak.
4. Masukkan air asam jawa lebih kurang 1/2 cawan bersama garam.
5. Masukkan udang dan hirisan bawang besar dan perlahan api dan biarkan dalam 10-15 minit.
6. Sebelum di tutup api rasa cukup asam garam dan barulah di padam api.
Note: Anda boleh cedok atau copy paste artikel ini. Tetapi pastikan anda meletak dari mana sumbernya.
No comments:
Post a Comment