Bahan-bahan adalah seperti berikut:
- kepala ikan besar yang anggaran beratnya 600g. Ikut suka hanglah nak masak ikan apa.
- kacang bendi sesuka hati.
- 1 biji tomato
- 2 biji cili potong dua
- 1bungkus rempah kari ikan
- Santan 1/2 cawan
- Daun kari ikut suka hangpa
- garam secukup rasa
- 4 biji bwg merah dan 1 ulas bawang putih yang tumbuk sehigga halus
- 2 biji bwg merah n 1 ulas bawang putih (potong nipis utk d tumis)
- air
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjSjePn-Cg765YmwIVECR7SLgDxdXQT8vYiazJvWnLpmSsuJCT4SKyMqqEbASoPcfT62bBh1-jpdxDSPD8-jD1pcWUEsc7SnwXPHr9EI9kz1pU8njLvc2BF0ZEbbMipsQxzFt8GVDsjdsEf/s1600/110320131545.jpg)
Cara-cara
- Letakkan serbuk kari dlm 1 mangkuk dan campurkan bersama santan cair air perahan asam jawa
- Tumbuk bawang merah dan bawang putih. Campurkan dengan bahan pada lamgkah yang pertama
- Panaskan minyak dan tumis bawang merah. Tunggu sehingga kekuningn dan masukkan daun kari
- Masukkan bancuhan rempah kari tadi, tutup periuk dan kecilkan api
- Masak sehingga pecah minyak kemudian masukkan sedikit air dan santan.
- setelah mendidih masukkan kepala ikan,kacang bendi,tomato,cili ,dan garam secukup rasa macam yang hangpa suka,
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhay7wi_Hm3s8EomuahZ_JdHMF3U3n2hMh3vjp5x1mrniaCIkXIA32unfXSDPu6ClXHE6xaP642PILav6ijZvsrUQ0xu94ytVUGOwHhWe_KpIk5jia4Q_xfOlqxqSV1LvfStHpoJDSP1p6X/s1600/110320131546.jpg)
SELAMAT MENCUBA,,, KALO JADI POS MAI SINI SIKIT OK...
No comments:
Post a Comment